Ideja

Pravzaprav se je vse skupaj pričelo že s projektom KoKa2012. Takrat smo s klubom K4K organizirali prvo večdnevno avanturo s štirikolesniki. Veliko skupnih večerov in debat, načrtovanj in smeha, je obrodilo nepozabno skupno 6 dnevno dogodivščino. Polni vtisov in lepih spominov ob povratku, so me vsega navdušenega kmalu potisnili v sanje o nečem res velikem….o pravem izzivu. Več dnevno preučevanja Google-Earth-a, je dalo končen odgovor in nov izziv…Stan-i. Dežele Evro-Azijskega območja po katerih je nekoč tekla Svilna cesta znana pod imenom Silk-road. V moji glavi je zrasla ideja doseči in prevoziti jih, kot prvi na svetu z štirikolesnikom. Ves navdušen, sem idejo s precejšnjo rezervo predstavil prijateljem iz K4K. Prvi trenutek streznitve je prišel kaj kmalu. Prijatelji so bili nad projektom navdušeni in zadevo pospremili s sočnimi komentarji, ki so me na nek način zabavali, a kaj kmalu sem žalosten ugotovil, da se mi ekipa tokrat iz res objektivnih razlogov ne bo mogla pridružiti. Sprva mi je to predstavljalo nepremostljivo težavo. Nisem si znal predstavljati, da se na takšno avanturo spravim brez družbe ljudi, ki jih imam najraje, spoštujem in cenim, predvsem pa se na vsaki skupni furi lahko na njih 100% zanesem. Tako sem za nekaj časa projekt »odložil«. A črv avanturist mi ni dal miru in trdno odločen, da projekt izvedem, sem se vrnil k ideji.

V naslednji fazi sem se odločil, da grem na pot s svojim sinom Timom. Takrat še 16 letnemu najstniku in navdušencu nad štirikolesniki, seveda ni bilo treba 2x reči. Plani so segali v njegovo 18 leto, ko bo imel vozniški izpit in bo izpolnjen še edini manjkajoči pogoj za izvedbo projekta. No kmalu je tudi tukaj prišla streznitev v obliki moje žene in Timove mame, ki je nekega dne dojela, da gre zares. Sledili so resni pogovori in morda na srečo, sem tudi tokrat (odkrito rečeno je bilo iz moje strani res malce neodgovorno na takšno zahtevno avanturo z 1000 neznankami peljati še komaj polnoletnega najstnika, brez izkušenj…čeprav z veliko željo in voljo) spet ostal sam. Ne glede na to, pa Timu obljubljam, da naju podobna skupna avantura (če bo le zdravje) zagotovo še čaka. In tako sprijaznjen z dejstvom, sem se lotil zadeve pač sam…kakor najbolje vem in znam.

Kaj reči na koncu….nič kaj dosti…čaka me cca. 3 mesece vožnje, 14 držav, cca. 20.000 km, pred tem pa kup aktivnosti, administracije, priprav….in na koncu…z vso voljo,znanjem in izkušnjami se bom potrudil, da bo to avantura v vsem svojem pomenu.